31 Mayıs 2008 Cumartesi

bir çiçek açsın,bir bülbül ötsün...

Leyla Gencer'in vasiyeti üzerine yakılıp küllerinin Boğaza bırakılması tartışmalara neden olmuştu. İnsanlığın en az alternatif ürettiği konulardan biridir ölümden sonra cesedin ne olacağı.
Dünyanın büyük çoğunluğu farklı türdeki merasimlerlede olsa cenazelerini toprağa gömüyor.Hindularda ateşte yakıyor.Bunlar bilinen uygulamalar.Ya başka neler var?
Sessizlik Kuleleri
Zerdüşlüğe bağlı Farisi(Parsiler)için ateş, toprak ve su, kutsal elementlerdir. Bu nedenle Zerdüştler ölülerini yakmaya, gömmeye veya suya atmaya karşıdır. Bunların yerine ölülerini Sessizlik Kulesi adı verilen yerlere bırakarak Akbabalara terkederler.200 Akbaba bir cesedi yarım saatte ordan kaldırabilir.Cenazenin sahipleri kırkgün sonra gelerek kemikleri toplarlar.Bu uygulama halen Hindistanda yaşayan Zerdüştlerce devam ettirilmektedir.İranda ise yasaklanmıştır.
Buna benzer bir uygulamada Tibet te devam ettirilmektedir.Terk farklaki Tibetliler cesetleri parçalayarak akbabalara sunmakta,akbabadan kalanlarda yakılmaktadır.
Ya başka ne var.Bazı amerikalılar ise cesetlerini ilerde gelişecek bilim sayesinde yeniden hayata dönebileceklerini düşünerek dondurmaktadır.Bu işle uğraşan özel şirketler vardır.Başka ne olabilir?

Hiç yorum yok: